Friday, October 22, 2010

Lasermannen 2.0

Lasermannen.
Bara namnet får en att reagera lite off. Antingen så tillhör man den generation som var vid “socialt utvecklad” ålder där man upplevde terrorn som denne psykopat spred. Eller så tillhör man Generation Y, som ser namnet som något av en lite bisarr komiskt fenomen. Nästan lite som en action filmtitel.

Huruvida man tillhör Generation Y eller inte, så kan man inte bortse från det förskräckliga som sker i Sverige just nu. 15 människor har fallit offer för den här psykopaten. Som med liknelse till den originelle Lasermannen, oxå profilerat sig genom att sikta sig in på invandrare eller människor med utländsk bakgrund. Två kvinnor blev senast beskjutna genom köksfönstret in i lägenheten. Framför barn och hela köret.
Det är förfärligt. När jag läser sånt som läkarstudent, så kan jag inte hjälpa mig för att känna medlidande, sorg men även ilska. Inte bara för de som blivit beskjutna, utan för den rädsla som nu sakta men säkert får grogrund hos ungdomar.

Ungdomar som redan är utsatta, ungdomar som redan är segregerade och känner sig utanför samhället. Att redan vara inställd att vara på defensiven, och sen samtidigt bli attackerad så här, är inte bra. Just nu så har de lokala myndigheterna ett ypperligt läge att både förbättra relationen till dessa människor. Genom att aktivt vara delaktiga i krishantering, stödhjälp och rättshjälp så kan den bristande tilliten hos dessa människor som känner sig utsatta återställas. Och då kanske vi rör oss mot en mindre besvärlig situation för alla parter där. MEN! Skulle inte de lokala myndigheterna uppmärksamma dessa människor tillräckligt mycket så finns det en risk att denna misstro växer sig ännu starkare.

Men denna tragedi är inte det enda som fångade min uppmärksamhet. Utan det jag kanske finner mest komiskt med rikstäckande debatten är Sverigedemokraternas senaste utspel.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder tycker att
det skrivs för mycket om våld mot invandrare.

Hur kan man säga något sånt? Vi pratar om människoliv. Hade våldsbrottet däremot skingrat sig under andra omständigheter(läs: invandrare som terroriserar svenskar) så hade nog rubrikerna inte varit tillräckliga för att beskriva situationen kan jag tänka mig.


Jag vill påminna människor att det är samma Sverigedemokrater som under år 1992 arrangerade demonstrationer där folk skanderade ”Lasermannen – skjut för att döda!”


Läs artikeln på aftonbladet -> http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7999379.ab

No comments:

Post a Comment

Disqus for the x-files